dinsdag 10 september 2024

Maria Theresia van Spanje


Maria Theresia van Spanje (10 september 1638) was koningin van Frankrijk van 1660 tot 1683 als echtgenote van koning Lodewijk XIV. Ze werd geboren als infante van Spanje en Portugal als dochter van koning Filips IV en Elisabeth van Frankrijk, en was ook aartshertogin van Oostenrijk als lid van de Spaanse tak van het Huis Habsburg.

Haar huwelijk in 1660 met koning Lodewijk XIV, haar dubbele neef, werd geregeld met als doel een einde te maken aan de langdurige oorlog tussen Frankrijk en Spanje. Beroemd om haar deugd en vroomheid, zag ze vijf van haar zes kinderen sterven in haar vroege jeugd, en wordt ze vaak gezien als een object van medelijden in historische verslagen van de regering van haar man, omdat ze vaak werd verwaarloosd door het hof en overschaduwd door de vele maîtresses van de koning.

Zonder enige politieke invloed in het Franse hof of de regering (behalve kortstondig in 1672, toen ze werd benoemd tot regentes tijdens de afwezigheid van haar man tijdens de Frans-Nederlandse Oorlog), stierf ze op 44-jarige leeftijd aan complicaties van een abces op haar arm. Haar kleinzoon Filips V erfde de Spaanse troon in 1700 na de dood van haar jongere halfbroer, Karel II. De resulterende Spaanse Successieoorlog vestigde het Huis van Bourbon als de nieuwe heersende dynastie van Spanje, waar het met enige onderbreking tot op heden heeft geregeerd.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Prinsjesdag

Op Prinsjesdag spreekt de Koning in de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal de Troonrede uit. Daarin geeft de regering aan wat de be...