zondag 22 september 2024

Anne van Kleef


Anna van Kleef was koningin van Engeland van 6 januari tot 12 juli 1540 als vierde vrouw van Hendrik VIII. Er is weinig bekend over Anna vóór 1527, toen ze verloofd werd met Frans, hertog van Bar, zoon en erfgenaam van Antoine, hertog van Lotharingen, hoewel hun huwelijk niet doorging.

In maart 1539 begonnen de onderhandelingen voor Anna's huwelijk met Hendrik. Hendrik geloofde dat hij een politieke alliantie moest vormen met haar broer, Willem, een leider van de protestanten van West-Duitsland, om zijn positie te versterken tegen mogelijke aanvallen van het katholieke Frankrijk en het Heilige Roomse Rijk. Anna arriveerde in december 1539 in Engeland en trouwde een week later met Hendrik, maar het huwelijk werd na zes maanden niet geconsummeerd verklaard en Anna werd niet gekroond tot koningin-gemalin.

Na de nietigverklaring gaf Hendrik haar een genereuze regeling en Anna werd daarna bekend als de geliefde zuster van de koning. Ze bleef in Engeland en maakte de regeringen van Hendriks kinderen Edward VI en Maria I nog mee. Ook was ze aanwezig bij de kroning van Maria in 1553. Anna overleefde de rest van Hendriks vrouwen.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opening Velsertunnel

De bouw van deze tunnel begon in april 1952. Op 28 september 1957 werd de tunnel in gebruik genomen door Koningin Juliana. De Velsertunnel i...