woensdag 4 september 2024

Geronimo geeft zich over


Op 4 september 1886 gaf Apache-leider Geronimo zich over aan de Amerikaanse regeringstroepen. Dertig jaar lang had de Indiaanse krijger gevochten om het thuisland van zijn stam te beschermen; in 1886 waren de Apaches echter uitgeput en in de minderheid. Generaal Nelson Miles accepteerde Geronimo's overgave, waardoor hij de laatste Indiaanse krijger werd die zich formeel overgaf aan de Amerikaanse troepen en het einde van de Indianenoorlogen in het zuidwesten inluidde.

Geronimo werd geboren in 1829 en groeide op in het huidige Arizona en Mexico. Zijn stam, de Chiricahua Apaches, botste met niet-inheemse kolonisten die hun land probeerden in te pikken. In 1858 werd Geronimo's familie vermoord door Mexicanen. Op zoek naar wraak leidde hij later invallen tegen Mexicaanse en Amerikaanse kolonisten. In 1874 verplaatste de Amerikaanse overheid Geronimo en zijn volk van hun land naar een reservaat in het oostelijk-centrale deel van Arizona. De omstandigheden in het reservaat waren beperkend en hard en Geronimo en enkele van zijn volgelingen ontsnapten.


In het daaropvolgende decennium vochten ze tegen federale troepen en voerden ze aanvallen uit op blanke nederzettingen. In die tijd werden Geronimo en zijn aanhangers meerdere keren teruggedrongen naar het reservaat. In mei 1885 vluchtten Geronimo en ongeveer 150 volgelingen voor de laatste keer. Ze werden door 5000 Amerikaanse troepen naar Mexico achtervolgd. In maart 1886 dwong generaal George Crook (1829-1890) Geronimo zich over te geven; Geronimo ontsnapte echter snel en zette zijn aanvallen voort. Generaal Nelson Miles (1839-1925) nam toen de achtervolging van Geronimo over en dwong hem uiteindelijk om zich in september over te geven in de buurt van Fort Bowie langs de grens tussen Arizona en New Mexico.

Geronimo en een groep Apaches werden naar Florida en vervolgens Alabama gestuurd, om uiteindelijk in het Comanche- en Kiowa-reservaat bij Fort Sill, Oklahoma Territory, terecht te komen. Daar werd Geronimo een succesvolle boer en bekeerde hij zich tot het christendom. Hij nam in 1905 deel aan de inauguratieparade van president Theodore Roosevelt. De Apache-leider dicteerde zijn autobiografie, die in 1906 werd gepubliceerd als Geronimo's Story of His Life.

Hij stierf op 17 februari 1909 in Fort Sill


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Prinsjesdag

Op Prinsjesdag spreekt de Koning in de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal de Troonrede uit. Daarin geeft de regering aan wat de be...