woensdag 11 september 2024

Konigin Paola


Paola Ruffo di Calabria (geboren op 11 september 1937) is een lid van de Belgische koninklijke familie. Zij was koningin der Belgen tijdens het bewind van haar echtgenoot, koning Albert II, van 9 augustus 1993 tot 21 juli 2013.

Koningin Paola spreekt vloeiend Italiaans, Frans, Duits en Engels. Minder vloeiend, en de oorzaak van af en toe kritiek, is haar Nederlands, de moedertaal van bijna 60 procent van de Belgen.


In 1958 ging de Prins van Luik (Albert) naar het Vaticaan om getuige te zijn van de kroning van Paus Johannes XXIII. Tijdens een receptie op de Belgische ambassade ontmoette de Prins de Italiaanse Donna Paola Ruffo di Calabria.

De verloving van Albert en Paola werd aangekondigd in het Paleis van Laken in 1959. Het paar trouwde op 2 juli 1959 in de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele in Brussel. Ze hebben samen drie kinderen: Koning Filip (geboren op 15 april 1960), Prinses Astrid (geboren op 5 juni 1962) en Prins Laurent (geboren op 19 oktober 1963).

Naast haar activiteiten in het gezelschap van Koning Albert II, besteedt Koningin Paola haar tijd aan maatschappelijke kwesties, voornamelijk op sociaal en cultureel vlak.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Prinsjesdag

Op Prinsjesdag spreekt de Koning in de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal de Troonrede uit. Daarin geeft de regering aan wat de be...