woensdag 11 september 2024

Aanslag 11 September 2001


Op dinsdag 11 september 2001 namen zelfmoordterroristen Amerikaanse passagiersvliegtuigen in beslag en lieten deze op twee wolkenkrabbers in New York crashen, waarbij duizenden mensen omkwamen.

Vier vliegtuigen die over het oosten van de VS vlogen, werden tegelijkertijd door kleine teams kapers gekaapt. Ze werden vervolgens gebruikt als gigantische, geleide raketten om op monumentale gebouwen in New York en Washington te crashen.

Twee vliegtuigen raakten de Twin Towers van het World Trade Center in New York. De eerste raakte de North Tower om 08:46 Eastern Time (12:46 GMT). De tweede crashte om 09:03 in de South Tower.
De gebouwen vlogen in brand, waardoor mensen op de bovenste verdiepingen vast kwamen te zitten en de stad in rook werd gehuld. In minder dan twee uur stortten beide torens van 110 verdiepingen in,  enorme stofwolken achterlatend. 

Om 09:37 vernietigde het derde vliegtuig de westelijke zijde van het Pentagon - het gigantische hoofdkwartier van het Amerikaanse leger net buiten de hoofdstad van het land, Washington DC.
Het vierde vliegtuig stortte om 10:03 neer in een veld in Pennsylvania nadat passagiers zich hadden verzet. Men denkt dat de kapers van plan waren het Capitool in Washington DC aan te vallen.

In totaal kwamen 2.977 mensen (exclusief de 19 kapers) om het leven, de meesten van hen in New York.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Prinsjesdag

Op Prinsjesdag spreekt de Koning in de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal de Troonrede uit. Daarin geeft de regering aan wat de be...