woensdag 11 september 2024

Kroonprinses Kiko van Japan


Kiko, Kroonprinses Akishino (11 september 1966), is de vrouw van Fumihito, Kroonprins van Japan. Haar echtgenoot is de jongere broer en vermoedelijke troonopvolger van Keizer Naruhito en de tweede zoon van Keizer Emeritus Akihito en Keizerin Emerita Michiko.

Kiko behaalde een doctoraat in de geesteswetenschappen aan de Ochanomizu-universiteit. Haar huwelijk met Fumihito in 1990 zette de trend voort dat Japanse keizerlijke mannen trouwen met gewone burgers uit de middenklasse met academische bekendheid in eerdere en huidige generaties. Het stel heeft drie kinderen: Mako, Kako en Hisahito. Voorafgaand aan de investituur van Fumihito en Kiko als kroonprins en prinses, had het voortdurende Japanse keizerlijke opvolgingsdebat ertoe geleid dat sommige politici een positief standpunt innamen over het intrekken van het agnatische eerstgeboorterecht dat door bondgenoten uit de Tweede Wereldoorlog was opgelegd aan de grondwet van Japan. Toen Kiko en Fumihito echter in september 2006 hun zoon Hisahito kregen, werd hij de volgende in de lijn van troonopvolging na zijn vader. De neef van Hisahito en het enige kind van keizer Naruhito, prinses Aiko, komt op dit moment nog steeds niet in aanmerking om de troon te erven, terwijl het debat over de mogelijkheid om toekomstige keizerinnen te laten regeren, voortduurt.


Als actieve werkende leden van de keizerlijke familie omvat het programma van Kiko en Fumihito het bijwonen van summits en organisatorische en wereldwijde evenementenvergaderingen. Het echtpaar heeft met name het Japanse keizerlijke huis vertegenwoordigd in ceremonies met staatshoofden en VIP's in het buitenland. Kiko's keizerlijke patronages concentreren zich rond medische, wetenschappelijke en kinderzaken.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Prinsjesdag

Op Prinsjesdag spreekt de Koning in de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal de Troonrede uit. Daarin geeft de regering aan wat de be...