woensdag 4 september 2024

President Truman maakt eerste transcontinentale televisie-uitzending


Op 4 september 1951 wordt de openingstoespraak van president Harry S. Truman voor een conferentie in San Francisco door het hele land uitgezonden. Dit is de eerste keer dat een televisieprogramma van kust tot kust wordt uitgezonden. De toespraak richtte zich op Trumans acceptatie van een verdrag dat officieel een einde maakte aan de Amerikaanse bezetting van Japan na de Tweede Wereldoorlog.

De uitzending, via de toen ultramoderne microgolftechnologie, werd opgepikt door 87 stations in 47 steden, aldus CBS. In zijn toespraak prees Truman het verdrag als een verdrag dat zou helpen "een wereld te bouwen waarin de kinderen van alle naties in vrede samen kunnen leven." Terwijl het communisme dreigde zich te verspreiden naar landen in de Pacific Rim, zoals Korea en Vietnam, erkende de VS de noodzaak om een ​​bondgenoot te creëren in een sterk, democratisch Japan.


Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 werd Japan bezet en nauwlettend in de gaten gehouden door het Amerikaanse leger onder leiding van generaal Douglas MacArthur. In 1951, zes jaar later, beschouwde Truman de taak om Japan te herbouwen als voltooid. Truman prees de bereidheid van het Japanse volk om mee te werken aan het plan en uitte zijn trots dat hij had geholpen Japan te herbouwen als een democratie. De oude militaristische politiestaat was verdwenen; in de plaats kwam een ​​land met een nieuwe grondwet, vakbonden ter bescherming van de rechten van arbeiders en stemrecht voor vrouwen, naast vele andere positieve veranderingen.

Het Multilaterale Vredesverdrag met Japan, zoals het uiteindelijk werd genoemd, werd op 20 maart 1952 door het Amerikaanse Congres bekrachtigd.




 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Prinsjesdag

Op Prinsjesdag spreekt de Koning in de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal de Troonrede uit. Daarin geeft de regering aan wat de be...