woensdag 25 september 2024

Prins Johan Friso


Prins Friso van Oranje-Nassau (25 september 1968) was de tweede zoon van koningin Beatrix der Nederlanden en Claus von Amsberg, en de jongere broer van koning Willem-Alexander. Friso was lid van de Nederlandse koninklijke familie, maar vanwege zijn huwelijk zonder toestemming in 2004 verloor hij zijn lidmaatschap van het Nederlandse koningshuis en stond hij niet langer in de lijn van troonopvolging.

Op 7 juli 2002 meldde de RVD dat Mabel Wisse Smit "tot de nauwe vriendenkring van de prins" behoorde. Een jaar later, op 30 juni 2003, volgde de verloving.


Friso en Mabel trouwden op 24 april 2004 in Delft. Het huwelijksfeest werd sober gevierd in verband met het overlijden van Friso's grootmoeder, prinses Juliana, een maand eerder. In de Oude Kerk zegende dominee Carel ter Linden het huwelijk in. Getuigen van de bruidegom bij de kerkelijke inzegening waren zijn beide broers, zijn vrienden Lodewijk Beijst en Dante Weijerman en zijn nichtje Sophie von der Recke, een dochter van de jongste zuster van prins Claus.

Het echtpaar kreeg twee kinderen:

Emma Luana Ninette Sophie, gravin van Oranje-Nassau, jonkvrouw van Amsberg (26 maart 2005)
Joanna Zaria Nicoline Milou, gravin van Oranje-Nassau, jonkvrouw van Amsberg (18 juni 2006)


Op 17 februari 2012 werd prins Friso bedolven onder een lawine in Lech, Oostenrijk, terwijl hij off-piste aan het skiën was. Hij werd naar een ziekenhuis in Innsbruck gebracht, waar hij in kritieke maar stabiele toestand verkeerde. Volgens zijn arts, hoewel hij relatief kort vastzat en de verwachtingen aanvankelijk hoger waren geweest, lieten latere neurologische tests zien dat hij na vijftig minuten cardiopulmonale reanimatie in matige onderkoeling enorme hersenschade opliep door zuurstoftekort. Zijn aanvankelijke coma ging later over in een minimaal bewuste toestand, en het was onduidelijk of hij ooit weer volledig bij bewustzijn zou komen. Op 12 augustus 2013, anderhalf jaar na het ongeval, overleed Prins Friso aan complicaties.





 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opening Velsertunnel

De bouw van deze tunnel begon in april 1952. Op 28 september 1957 werd de tunnel in gebruik genomen door Koningin Juliana. De Velsertunnel i...