donderdag 5 september 2024

Dolle Dinsdag


Dolle Dinsdag is een term uit de Tweede Wereldoorlog, als aanduiding voor dinsdag 5 september 1944. Op die dag speelden zich in heel Nederland emotionele taferelen af naar aanleiding van de berichten dat het land nu elk moment bevrijd kon worden van de Duitse bezetting. De geallieerden hadden namelijk in de voorgaande dagen in hoog tempo terrein gewonnen.

De geallieerden winnen in hoog tempo terrein, begin september zijn Brussel en Antwerpen op de Duitsers heroverd. Op 5 september 1944, Dolle Dinsdag, verspreidt zich via de BBC-radio het gerucht dat de bevrijders de rivieren al over zijn. Ongeveer 60.000 NSB’ers vluchten naar Duitsland uit angst voor wraakacties.


Op dinsdag 5 september 1944 zegt premier Gerbrandy in een radiotoespraak dat de geallieerden de Nederlandse grens hebben overschreden. Door dit later fout gebleken bericht komt Nederland in een bevrijdingsroes. Duitsers en collaborateurs raken in paniek. Zij vluchten massaal weg uit Nederland. Maar nog diezelfde dag wordt duidelijk dat er van een Duitse capitulatie geen sprake is. Veel Nederlanders wacht nog de Hongerwinter, voor de bevrijding op 5 mei 1945 een feit is.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Prinsjesdag

Op Prinsjesdag spreekt de Koning in de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal de Troonrede uit. Daarin geeft de regering aan wat de be...