zaterdag 7 september 2024

Koningin Elizabeth I


Elizabeth I (7 september 1533) was koningin van Engeland en Ierland van 17 november 1558 tot haar dood in 1603. Ze was de laatste monarch van het Huis Tudor. Zij was de dochter van Hendrik VIII en zijn tweede vrouw, Anna Boleyn.

Elizabeth werd koningin op 25-jarige leeftijd, in een tijd van politieke crisis. De 'Maagdelijke Koningin' trouwde nooit, maar beloofde haar lichaam aan Engeland zelf. Elizabeth had echter veel favorieten en goede vrienden die mannen waren, waaronder Robert Dudley, Walter Raleigh, Francis Drake en Robert Devereux, evenals veel vooraanstaande aanbidders, waaronder veel van de Europese kroonprinsen en hun erfgenamen.

Elizabeth I was uitzonderlijk slim en gewiekst. Ze wist haar vele binnen- en buitenlandse tegenstanders én haar talrijke aanbidders op onnavolgbare wijze tegen elkaar uit te spelen en haar land voor een bloedige oorlog te behoeden.


Elizabeth sprak op elfjarige leeftijd vijf talen vloeiend en bleef stukjes van andere talen leren, waaronder Duits, naarmate ze ouder werd. Al snel kon ze Engels, Welsh, Grieks, Latijn, Spaans, Frans en Italiaans spreken of lezen.

Tijdens Elizabeths bewind kende het culturele leven in Engeland een bloeiperiode. De componist en luitist John Dowland maakte zowel in eigen land als op het continent furore. De literatuur, en in het bijzonder de poëzie, kwamen tot grote ontwikkeling. Toneelauteurs als William Shakespeare en Christopher Marlowe creëerden hun belangrijkste werk in deze periode, toen de Engelse taal elders in Europa nog vrijwel onbekend was. Engelsen moesten zich in die tijd op het Europese continent maar in het Frans of het Italiaans verstaanbaar zien te maken. Met de ontdekkingsreizen en de nog moeizame kolonisatie werd niet alleen de basis gelegd voor het Britse Rijk, dat in de 19e eeuw zijn hoogtepunt zou bereiken, maar ook voor het Engels als wereldtaal en voor de Engelse literatuur als wereldliteratuur.

Elizabeth overleed op 69-jarige leeftijd op 24 maart 1603 om 2 uur 's nachts. Ze werd begraven in Westminster Abbey. Haar dood betekende het einde van het Huis Tudor. 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Prinsjesdag

Op Prinsjesdag spreekt de Koning in de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal de Troonrede uit. Daarin geeft de regering aan wat de be...