vrijdag 6 september 2024

Moord op President William McKinley


William McKinley, de 25e president van de Verenigde Staten, werd op 6 september 1901, zes maanden na het begin van zijn tweede termijn, doodgeschoten op het terrein van de Pan-American Exposition in de Temple of Music in Buffalo, New York. Hij schudde de hand van het publiek toen een anarchist, Leon Czolgosz, hem twee keer in zijn buik schoot. McKinley stierf op 14 september aan gangreen, veroorzaakt door de verwondingen. Hij was de derde Amerikaanse president die werd vermoord, na Abraham Lincoln in 1865 en James A. Garfield in 1881.


McKinley leek aanvankelijk te herstellen, maar zijn toestand verslechterde op 13 september toen zijn wonden gangreneus werden. Hij stierf om 2:15 uur op 14 september en werd opgevolgd door zijn vicepresident, Theodore Roosevelt. Czolgosz werd ter dood veroordeeld en geëxecuteerd op de elektrische stoel, en het Congres nam wetgeving aan om de Secret Service officieel te belasten met de verantwoordelijkheid voor de bescherming van de president.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Prinsjesdag

Op Prinsjesdag spreekt de Koning in de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal de Troonrede uit. Daarin geeft de regering aan wat de be...