zondag 15 september 2024

Koningin Letizia van Spanje


Letizia Ortiz Rocasolano (geboren op 15 september 1972) is koningin van Spanje als echtgenote van koning Felipe VI.

Letizia werd geboren in Oviedo, Asturië. Ze werkte als journalist voor ABC en EFE voordat ze nieuwslezeres werd bij CNN+ en Televisión Española. In 1998 trouwde ze met Alonso Guerrero Pérez; ze scheidden het jaar daarop. In 2004 trouwde Letizia met Felipe, toen prins van Asturië, als zoon en troonopvolger van koning Juan Carlos I. Het stel heeft twee dochters, Leonor en Sofía. Als prinses van Asturië vertegenwoordigde Letizia haar schoonvader in Spanje en in het buitenland. Bij de troonsafstand van Juan Carlos in juni 2014 werd Felipe koning, waardoor Letizia koningin-gemalin werd.


Als echtgenote van de regerende monarch heeft Letizia geen eigen constitutionele functies en is het haar constitutioneel verboden om er een op zich te nemen, tenzij ze de rol van regent op zich neemt. De koningin voert publieke verplichtingen uit namens de Kroon, vaak met haar echtgenoot, maar ze is gefocust op het zijn van beschermvrouwe, voorzitter of lid van talloze liefdadigheidsinstellingen en organisaties, en ze is het zichtbare gezicht van de Spaanse internationale samenwerking, die ze vaak de wereld rondreist om deze te superviseren en te promoten.



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Prinsjesdag

Op Prinsjesdag spreekt de Koning in de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal de Troonrede uit. Daarin geeft de regering aan wat de be...