zondag 15 september 2024

Prins Harry


Prins Harry, hertog van Sussex (15 september 1984) is een lid van de Britse koninklijke familie. Als jongste zoon van koning Charles III en Diana, prinses van Wales, is hij vijfde in de lijn van troonopvolging van de Britse troon.

Harry volgde zijn opleiding aan de Wetherby School, Ludgrove School en Eton College en voltooide zijn legerofficiersopleiding aan de Royal Military Academy Sandhurst. Hij werd aangesteld als kornet bij de Blues and Royals en diende tijdelijk met zijn oudere broer, William. Harry werd twee keer apart ingezet voor actieve dienst in Afghanistan; de eerste keer was in 2007-2008 voor tien weken in de provincie Helmand. De tweede keer was voor twintig weken in 2012-2013 bij het Army Air Corps.

Geïnspireerd door de Warrior Games in de Verenigde Staten, lanceerde Harry in 2014 de Invictus Games als oprichter en beschermheer en is nu nog steeds betrokken in een niet-koninklijke hoedanigheid. Twee jaar later, samen met zijn broer William en schoonzus Catherine, startte Harry gezamenlijk de campagne voor geestelijke gezondheid "Heads Together".


In 2018 werd Harry benoemd tot hertog van Sussex, voorafgaand aan zijn huwelijk met de Amerikaanse actrice Meghan Markle. Ze hebben twee kinderen: Archie en Lilibet. Harry en Meghan traden in januari 2020 af als werkende royals, verhuisden naar Meghans geboorteplaats Zuid-Californië en lanceerden Archewell Inc., een mix van winstgevende en non-profit (charitatieve) bedrijfsorganisaties in Beverly Hills. In maart 2021 poseerde Harry voor Oprah with Meghan and Harry, een veelbesproken Amerikaans televisie-interview met zijn vrouw en Oprah Winfrey. Het stel filmde Harry & Meghan, een Netflix-docuserie, die in december 2022 werd uitgebracht.



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Prinsjesdag

Op Prinsjesdag spreekt de Koning in de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal de Troonrede uit. Daarin geeft de regering aan wat de be...