vrijdag 6 september 2024

Prins Claus


Vandaag herdenken we Prins Claus die vandaag 98 jaar zou zijn geworden. 

Claus George Willem Otto Frederik Geert, Prins der Nederlanden, jonkheer van Amsberg, was de prins-gemaal van koningin Beatrix der Nederlanden. 

Claus was aanvankelijk diplomaat in dienst van West-Duitsland en plaatsvervangend ambassadeur van West-Duitsland in Ivoorkust. Hij ontmoette Beatrix op oudejaarsavond 1963 en trouwde met haar in 1966. Toen zijn vrouw in 1980 de troon besteeg, nam Claus zijn plaats in als Prins der Nederlanden, een functie die hij bekleedde tot aan zijn dood in 2002.

Prins Claus lid van de Nationale Adviesraad voor Ontwikkelingssamenwerking, en was hij voorzitter van het Nationaal Comité voor Ontwikkelingsstrategie 1970-1980 en de Nederlandse Ontwikkelingsorganisatie. Hij werkte ook als speciaal adviseur van de minister voor Ontwikkelingssamenwerking. Hij bekleedde deze functies tot 1980.


Op 30 april 1980 trad Claus' schoonmoeder, koningin Juliana, af ten gunste van prinses Beatrix, die koningin van Nederland werd. Als prins-gemaal bezocht prins Claus regelmatig publieke organisaties, commerciële en industriële ondernemingen en bedrijven in de landbouw- en visserijsector.

In 1984 werd Claus inspecteur-generaal voor ontwikkelingssamenwerking, lid van de raad van bestuur van De Nederlandsche Bank N.V. (tot 1998), lid van de raad van bestuur van Koninklijke PTT Nederland en voorzitter van het Platform Verkeer en Waterstaat.

Claus was erevoorzitter van de Landelijke Coördinatiecommissie Monumentenzorg en de Koning Willem I Stichting. Ook was hij beschermheer van het Concertgebouworkest en Scouting Nederland.

Op Claus' zeventigste verjaardag werd op initiatief van de Nederlandse overheid het Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling opgericht. Het fonds richtte zich op het vergroten van het begrip van culturen en het bevorderen van de interactie tussen cultuur en ontwikkeling.


Claus had last van verschillende gezondheidsproblemen, zoals depressie, kanker en de ziekte van Parkinson. Hij overleed op 6 oktober 2002 in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam aan complicaties van longontsteking en de ziekte van Parkinson, na een langdurige ziekte, op 76-jarige leeftijd.

Claus werd op 15 oktober bijgezet in het graf van de koninklijke familie in Delft.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Prinsjesdag

Op Prinsjesdag spreekt de Koning in de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal de Troonrede uit. Daarin geeft de regering aan wat de be...