zaterdag 14 september 2024

Helikopter VS-300


De eerste 'praktische' helikopter ter wereld, ontworpen door Igor Sikorsky, steeg op 14 september 1939 op in Stratford, Connecticut.

De helikopter met de naam VS-300 werd gebouwd door de Vought-Sikorsky Aircraft Division van de United Aircraft Corporation. Het was de eerste helikopter met een enkelvoudig hoofdrotor- en staartrotorontwerp.

De helikopter maakte een 'tethered flight', wat betekent dat het vliegtuig via een gemeten kabel of een kabel met de grond was verbonden. Dit is eigenlijk een veiligheidsmaatregel om ervoor te zorgen dat de helikopter niet te hoog stijgt tijdens het testen en om te voorkomen dat de helikopter onbestuurbaar wordt.

Naarmate de piloot meer vertrouwd raakt met de helikopter, of de helikopter wordt getrimd en de bedieningselementen worden aangepast, wordt de kabel verlengd of helemaal verwijderd.

De eerste vlucht van de VS-300 duurde slechts een paar seconden. De VS-300 had een 28-foot diameter, driebladige, variabele pitch rotor, met een bladsnelheid van 250 tot 300 mph. Deze helikopter vormde de basis voor de eerste productiehelikopters en werd ook de standaard voor helikopterproductie over de hele wereld.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Prinsjesdag

Op Prinsjesdag spreekt de Koning in de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal de Troonrede uit. Daarin geeft de regering aan wat de be...