zondag 8 september 2024

Overlijden Koningin Elizabeth II


Elizabeth II, koningin van het Verenigd Koninkrijk en de andere Commonwealth-landen, stierf op 8 september 2022 in Balmoral Castle in Schotland, op 96-jarige leeftijd. Elizabeths regering van 70 jaar en 214 dagen was de langste van alle Britse monarchen. Ze werd opgevolgd door haar oudste zoon, Charles III.

De dood van Elizabeth was het startsein voor de meest recente versie van Operatie London Bridge, een begrafenisplan dat voor het eerst in de jaren zestig werd bedacht, en Operatie Unicorn, het plan voor de dood van de koningin in Schotland.

Op 8 september 2022 verklaarde Buckingham Palace: "Na verdere evaluatie vanmorgen maken de artsen van de koningin zich zorgen over de gezondheid van Hare Majesteit en hebben ze aanbevolen dat ze onder medisch toezicht blijft. De koningin voelt zich nog steeds comfortabel en is in Balmoral."  

Ze overleed vredig om 15:10 uur op 96-jarige leeftijd. Haar dood werd om 18:30 uur bekendgemaakt. Elizabeth was de eerste monarch die in Schotland stierf sinds James V in 1542. Haar overlijdensakte vermeldde haar doodsoorzaak als "ouderdom". Biograaf Gyles Brandreth meldde dat Elizabeth leed aan multipel myeloom, een vorm van beenmergkanker, toen ze stierf.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Prinsjesdag

Op Prinsjesdag spreekt de Koning in de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal de Troonrede uit. Daarin geeft de regering aan wat de be...